GENEL BİLGİ
Hem salyangoz hem de sümüklü böcek, dış spiral kabuğundan yoksun olması dışında, yapı ve biyoloji açısından benzerdir.kaslı bir "ayak" üzerinde kayarak hareket ederler. Bu kas sürekli olarak mukus salgılar, bu da hareketlerini kolaylaştırır ve daha sonra kurur ve her iki canlınında yakın zamanda varlığını işaret eden gümüşi balçık izini oluşturur.Yetişlin salyangozlar topraktaki ir deliğe bir seferde ortlama 80 adet yumurta bırakırlar.Yılda 6 defa yumurta bırakabilirler.Salyangozların olgunlaşması yaklaşık 2 yıl sürer.Salyangozlar ve sümüklü böcekler en çok geceleri ve bulutlu veya sisli günlerde aktiftir. Güneşli günlerde, sıcak ve parlak ışıktan uzak saklnacak yerler ararlar.Genellikle varlıklarının tek ipucu, gümüşi izleri ve bitki hasarlarıdır.Soğuk havalarda, salyangozlar ve sümüklü böcekler üst toprakta kış uykusuna yatarlar.
ZARARLARI
Salyangozlar ve sümüklü böcekler çeşitli canlı bitkilerle ve çürüyen bitki maddeleriyle beslenir. Törpü benzeri dilleri ile sıyırarak yaprak ve çiçekler üzerinde düzgün kenarlı düzensiz delikler oluştururlar . Küçük etli bitki kısımları salyangoz ve sümüklü böcek beslenmesiyle kolayca kırpılır.Etli yaprakları veya çiçekleri tercih ettikleri için salyangoz ve sümüklü böcekler esas olarak fidelerin ve otsu bitkilerin zararlılarıdır. Ayrıca, çilek ve domates gibi yere yakın olan çim fidelerinin ve olgunlaşan meyvelerin ciddi zararlılarıdır.Salyangozlar ve sümüklü böcekler ayrıca genç bitki kabuğu , bazı ağaçların yaprakları ve meyveleri ile beslenir.Narenciye özellikle hasara karşı hassastır.
ALINABİLECEK ÖNLEMLER
İyi bir salyangoz ve sümüklü böcek yönetimi programı, çeşitli yöntemlerin kombinasyonuna dayanır. İlk adım, gün içinde saklanabilecekleri tüm yerleri mümkün olduğunca ortadan kaldırmaktır. Tahtalar, taşlar, molozlar, ağaç gövdelerinin etrafındaki yabani otlar, yere yakın büyüyen yapraklı dallar ve sarmaşık gibi yoğun yer örtüleri ideal barınma noktalarıdır.
Çitlerdeki alçak çıkıntılar, ahşap güverte altları ve su sayacı kutuları gibi bazı barınakları ortadan kaldırmak mümkün olmayacaktır, bu nedenle bu alanlardan salyangoz ve sümüklü böcekleri yakalama ve kaldırma konusunda düzenli bir uygulama yapılmıdır.
Salyangoz ve sümüklü böcekleri öldürmenin en etkili yolu kimyasallardır.Fakat Çevre ve diğer canlılara zarar vermemk adına profesyonel firmalardan destek alınması gerekmektedir.Çünkü uygun ilaç ve doz kulanılmassa çevre ve diğer canlılara kalıcı hasar verilebilmektedir.Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için lütfen ÖZVADİ ÇEVRE SAĞLIĞI yani bizlerle iletişime geçiniz.
Böcek ilaçlama, iç ve dış ortamlarda ortaya çıkan ve insan sağlığını tehdit eden böcek ve haşerelerin, yetkili böcek ilaçlama firması tarafından, ortamın m³ değerine eş oranlı ilaçlama yapılarak gerçekleştirilen işlemdir.
Böcek İlaçlama fiyatları, m³ ve m² ölçülerine göre belirlenmektedir. Böceklerin, uzun süre var olması sebebiyle yavrulama söz konusu ise, ilk ilaçlamanın ardından 2 ay sonra tekrar ilaçlanması önerilir.
Böcek ilaçlama yaparken en çok korkulan konuların başında, insan sağlığı gelmektedir. Kullanmış olduğumuz ilaçlama ürünleri Bayer ürünleridir. ve Marka uluslararası insan ve evcil dostlarımıza zararsız olması tüm ülkelerde kabul edilmiştir.
Böcek ilaçlama süreleri m³ ve m² değerleri baz alınarak hesaplanabilir. 3+1, 90 m² bir evin ortalama ilaçlama süresi 1 saattir. Evden ayrılmanıza gerek yoktur. Kullanılan ilaçlar kokusuz ve insan sağlığına zararsızdır.Böcek ilaçlamanın olası bir yan etkisi görülmemektedir. Böcek ilaçlama yapılmaması ve ertelenmesi böcek ve haşerelerin çoğalmasına ve insan sağlığına zararlı hale gelmelerine olanak sağlar. Örneğin böcek ve haşerelerin
ağız kısımlarında taşıdıkları virüsler sebebi ile, yiyeceklerimize temas ettiklerinde , sakatlık ihtimali yüksek hastalıklara sebebiyet verebilir,Felç ve inme gibi hastalıklar çok yaygındır.