Coğrafi aralık
Norveç fareleri ( Rattus norvegicus) aslında kuzey Çin'e özgüdür.On sekizinci yüzyılın başlarında Doğu Avrupa'ya ulaşmıştı.Gemi taşımıcalığı vasıtasıyla tüm dünya ülkeleri ve ülkemizde geniş alanlara yayılmıştır.Bugün, Norveç fareleri (kahverengi sıçanlar olarak da bilinir) Antarktika hariç dünyanın her kıtasında bulunabilir.
YETİŞME ORTAMI
Norveç fareleri, insan nüfusunun hızlı genişlemesinin yanında tercih edilen yaşam alanı bulmaktadır. Dünyadaki hemen hemen her liman kentinde bu kemirgenlerin önemli bir nüfusu vardır. Çöplükler, kanalizasyonlar, açık tarlalar ve ormanlık alanlar, bodrumlar ve yiyecek ve barınak bulunabilecek hemen hemen her yerde dahil olmak üzere çeşitli habitatları işgal ederler.
FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
Ortalama olarak, bu fareler yaklaşık 400 mm burundan kuyruğa ulaşır ve 140 ila 500 g ağırlığındadır.Erkekler genellikle dişilerden daha büyüktür.Doğal popülasyonlarda, bu fareler sırt yüzeylerinde genellikle alt tarafa yakın gri veya ten rengi bir renge dönüşen kaba, kahverengimsi kürkle (bazen siyah veya beyaz tüylerle lekelenmiştir) kaplıdır. Esaret altında yetiştirilen bu sıçanların çeşitli türleri beyaz, kahverengi veya siyah olabilir. Kulaklar ve kuyruk kel. Kuyruğun uzunluğu vücut uzunluğundan daha kısadır.
ÜREME
Yılın daha sıcak aylarında çiftleşme artışı meydana gelir. Ortalama bir dişi yılda yaklaşık 7 kez doğum yapabilir.Dişi başına yılda 60 yavru yapabilirler.22 ila 24 günlük kısa bir gebelik süresinden sonra yaklaşık 8 yavru doğar. Gençler çok küçük ve gelişmemiş. Gençlerin gözlerinin açılması 14 ila 17 gün sürer. Yenidoğanlar ortalama 5 gram ağırlığındadır ve 3 ila 4 haftada sütten kesilene kadar sütle beslenirler ve yavrular daha sonra yuvayı terk ederler.2-4 yıl ortalama ömürleri vardır.
DAVRANIŞLARI
Çoğunlukla gece ya da alacakaranlıkta aktif olan Norveç fareleri, bu saatlerde yuva kazmaya, yiyecek aramaya ve yuva hazırlamaya giderler. Çoğu zaman, bu fareler suya yakın bölgelerde ikamet ederler. Mükemmel yüzücülerdir ve genellikle "su fareleri" olarak anılırlar.Yiyecek arama davranışları, fareleri öğrenilen rotalar aracılığıyla gıda kaynakları açısından zengin olduğu bilinen bölgelere uzun gece gezilerine çıkarabilir. Norveç farelerinde çok fazla öğrenme kapasitesi vardır. Karmaşık kanalizasyon ve yuva ağları etrafındaki yollarını hatırlayabilirler. Öğrenme yetenekleri, psikologlar tarafından kapsamlı bir şekilde incelenmiştir.
BESLENME
Norveç fareleri mükemmel toplayıcılardır. Koku ve dokunma duyularını kullanarak, her tür yiyecek için düzenli bir arzı olduğu için oldukça kolay bir şekilde hayatta kalabilirler. Metropol bölgelerde, çoğunlukla atılmış insan yiyecekleri ve olumsuz sonuçlara yol açmadan yenebilecek her şeyle hayatta kalırlar.
ZARARLARI
Veba, tifüs, trichinosus, tularemia, bulaşıcı sarılık ve diğer birçok ciddi hastalığı taşıyan bitleri ve pireleri barındırırlar. Bu fareler ayrıca mahsuller de dahil olmak üzere mülkte önemli hasara, insan gıda depolarının tahrip olmasına ve kirlenmesine ve binaların iç ve dış kısımlarında hasara neden olur.Bu canılar kümes hayvanlarını, evcil hayvanları ve av kuşlarını öldürür ve birçok yaban hayatı türünün neslinin tükenmesinden veya neslinin tükenmesinden sorumludur.
Böcek ilaçlama, iç ve dış ortamlarda ortaya çıkan ve insan sağlığını tehdit eden böcek ve haşerelerin, yetkili böcek ilaçlama firması tarafından, ortamın m³ değerine eş oranlı ilaçlama yapılarak gerçekleştirilen işlemdir.
Böcek İlaçlama fiyatları, m³ ve m² ölçülerine göre belirlenmektedir. Böceklerin, uzun süre var olması sebebiyle yavrulama söz konusu ise, ilk ilaçlamanın ardından 2 ay sonra tekrar ilaçlanması önerilir.
Böcek ilaçlama yaparken en çok korkulan konuların başında, insan sağlığı gelmektedir. Kullanmış olduğumuz ilaçlama ürünleri Bayer ürünleridir. ve Marka uluslararası insan ve evcil dostlarımıza zararsız olması tüm ülkelerde kabul edilmiştir.
Böcek ilaçlama süreleri m³ ve m² değerleri baz alınarak hesaplanabilir. 3+1, 90 m² bir evin ortalama ilaçlama süresi 1 saattir. Evden ayrılmanıza gerek yoktur. Kullanılan ilaçlar kokusuz ve insan sağlığına zararsızdır.Böcek ilaçlamanın olası bir yan etkisi görülmemektedir. Böcek ilaçlama yapılmaması ve ertelenmesi böcek ve haşerelerin çoğalmasına ve insan sağlığına zararlı hale gelmelerine olanak sağlar. Örneğin böcek ve haşerelerin
ağız kısımlarında taşıdıkları virüsler sebebi ile, yiyeceklerimize temas ettiklerinde , sakatlık ihtimali yüksek hastalıklara sebebiyet verebilir,Felç ve inme gibi hastalıklar çok yaygındır.