DIŞ GÖRÜNÜMÜ
Koyu kırmızı ve parlak kahve renginde olan bu hamam böcekleri. Bulabildikleri acık deliklerden, kablo kanallarından, su giderlerinden, kanalizasyon borularından ve benzeri gibi boşluklardan binalarınıza girerek istila etmeye başlarlar.
Ergin olan oryantal hamam böcekleri diğerlerinden çok farklıdırlar. Ergin olanlarının boyu 25mm dir. Gövdelerinin dörtte üçü uzunluğunda kanatlara sahiptirler. Ergin olan dişi oryantal hamam böceğinin boyu ise 32 mm dir. Erkeğinden farklı olan özelliği ise kanatları yoktur.
Sadece gövdelerinin birkaç kısmında kanat boşluğu gibi oyuklar bulunmaktadır. Bu haşerelerin ne dişisi nede erkeği uçabilmektedir.
DAVRANIŞ VE BESLENME ALIŞKANLIKLARI
Oryantal hamam böcekleri esasen acık havada yaşayan haşere türüdür. Bu haşereler doğal ortamlarda canlı kalmaya uygundurlar. Acık hava yaşam alanları Bahçelerdeki yaprakların altlarında, taşların altlarında, moloz birikintilerinin içlerinde, Eğer erişim sağlamaları kolay olursa sundurma altı ve döşeme altların dada ve duvarlardaki delikler dede yaşarlar. Oryantal hamam böcekleri Büyük şehirlerde rögarlarda, kanalizasyonlarda oldukça sık görünürler.
Oryantal hamam böcekleri yiyecek kaynaklarını genellikle çöpler, pislikler, ve çürümüş atıkları yiyerek sağlamaktadırlar Bu haşereler için su çok önemlidir. Yiyecek olmadan bir ay yaşaya bilirler.su olmadan iki hafta yaşamaktadırlar.
ÜREME
Yaklaşık olarak ergin oryantal hamam böceği yaklaşık 110 ile 160 gün yaşamak tandır lar .Bu süre içerisinde dişi olan hamam böceği yaklaşık her birinin içerisinde 16 adet yumurtanın bulunduğu sekiz adet yumurta kesesi bulunmaktadır. Bu yumurta keselerini ürettikten yaklaşık 30 gün sonra, dişi yumurtalar çatlayıncaya kadar güvenli bir yere bırakırlar. Oryantal hamam böceklerinin gelişim süreleri doğrudan mevsimlere bağlıdır. Sıcak aylarda yumurtadan çıkıp ergin böcek olmaya yaklaş200gün gibi kısa sürede ulaşabilirler. Ama kış aylarında bu sürenin 800 güne kadar çıktığı da görülmüştür.
ORYANTAL HAMAM BÖCEGİNİN İSTİLASI
Genellikle sıcak havalarda bahçe düzenlemelerinde, nemli olan her bölgede gruplaşmış olarak göre biliriz.
Geceleri loğlar ve kanalizasyon boşluklarından çıkarak kaçıştıklarını görebiliriz. Geceleri aktif olurlar gündüzleri ise nemli, ve serin ortamlarda kimsenin rahatsız etmeyeceği şekilde saklanırlar.
KOKU OLMASI
Oryantal hamam böcekleri yoğun olarak bir ortamda bulunduklarında kendi aralarında haberleşme için bıraktıkları kimyasal salgıların kokusudur.
DİGER BİLGİLER
Oryantal hamam böcekleri dünyada genellikle liman şehirlerinde bulunmaktadır. ABD ;İngiltere, Avrupa, TÜRKİYE ve Güney Amerika’da görülmektedir. Oryantal hamam böcekleri nemli ve serin yerleri sevdikleri için genellikle bodrum katlarda, kilerlerde, kanalizasyonlarda, kablo kanallarında, banyo, tuvalet giderlerinde, küvet giderlerin de sürünür ve görünürler.
BİR DİGER ADI DOGU HAMAM BÖCEGİ
İsminin aksine bu böcek Afrika’ya aittir.
Diğer hamam böcekleri gibi Doğu hamam böcekleri de bulabildikleri her yiyeceği yiyerek beslenirler.
Doğu hamam böcekleri ishale, ve yiyecek gıda zehirlenmelerine yol açabilecek mikropları yayarlar.
Ve bıraktıkları dışkılar alerjik reaksiyon yada astım krizlerine yol açabilir. Eger böyle bir böcek istilasına maruz kaldıysanız ÖZVADİYİ araya bilirsiniz.
Böcek ilaçlama, iç ve dış ortamlarda ortaya çıkan ve insan sağlığını tehdit eden böcek ve haşerelerin, yetkili böcek ilaçlama firması tarafından, ortamın m³ değerine eş oranlı ilaçlama yapılarak gerçekleştirilen işlemdir.
Böcek İlaçlama fiyatları, m³ ve m² ölçülerine göre belirlenmektedir. Böceklerin, uzun süre var olması sebebiyle yavrulama söz konusu ise, ilk ilaçlamanın ardından 2 ay sonra tekrar ilaçlanması önerilir.
Böcek ilaçlama yaparken en çok korkulan konuların başında, insan sağlığı gelmektedir. Kullanmış olduğumuz ilaçlama ürünleri Bayer ürünleridir. ve Marka uluslararası insan ve evcil dostlarımıza zararsız olması tüm ülkelerde kabul edilmiştir.
Böcek ilaçlama süreleri m³ ve m² değerleri baz alınarak hesaplanabilir. 3+1, 90 m² bir evin ortalama ilaçlama süresi 1 saattir. Evden ayrılmanıza gerek yoktur. Kullanılan ilaçlar kokusuz ve insan sağlığına zararsızdır.Böcek ilaçlamanın olası bir yan etkisi görülmemektedir. Böcek ilaçlama yapılmaması ve ertelenmesi böcek ve haşerelerin çoğalmasına ve insan sağlığına zararlı hale gelmelerine olanak sağlar. Örneğin böcek ve haşerelerin
ağız kısımlarında taşıdıkları virüsler sebebi ile, yiyeceklerimize temas ettiklerinde , sakatlık ihtimali yüksek hastalıklara sebebiyet verebilir,Felç ve inme gibi hastalıklar çok yaygındır.